Skip to main content

Artykuły na temat sushi

Sushi na słodko – poznaj azjatycką kuchnię w nowej odsłonie!

Sushi na ogół kojarzy się nam z surową rybą, owocami morza, wodorostami i ryżem. Jak się jednak okazuje, potencjał tego wyjątkowego dania kuchni azjatyckiej jest znacznie większy. Wystarczy bowiem nieco kulinarnej fantazji, by stworzyć zupełnie nową kompozycję smakową. Jeśli chcesz spróbować przysmaku z Dalekiego Wschodu w nieznanej dotąd odsłonie, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów na słodkie sushi!

Przepisy na sushi na słodko

Jak zrobić słodkie sushi z czekoladą?

Kakao w sushi nie wszystkim kojarzy się z prawdziwą ucztą smakową. Pora więc odczarować ten pogląd, przygotowując słodkie sushi z czekoladą. Do jego wykonania, poza tabliczką gorzkiego smakołyku, przydadzą się również jajka, mąka, mleko, masło, kakao i cukier puder. Przygotowywanie sushi na słodko należy rozpocząć od rozpuszczenia czekolady z 30 gramami masła i dodania do niej 300 ml mleka, 2 łyżek kakao, 3 łyżek cukru pudru i szczypty soli oraz 10 łyżek mąki. Z tak przyrządzonego ciasta powinno powstać 8 naleśników. Do przygotowania nadzienia przydadzą się z kolei po 250 g serka Mascarpone i twarogu półtłustego, ok. 5 łyżek cukru pudru oraz 2 banany, które należy układać słupkami na pozostałych składnikach i zawijać podobnie, jak tradycyjne sushi. Całość warto podać z malinowym dresingiem, wykonanym z ok. 30 dag malin i 4 łyżeczek cukru pudru.

Jak smakuje sushi na słodko ze śliwkami?

Jeśli nie potrafisz wyobrazić sobie, jak smakuje sushi na słodko z owocami, koniecznie wypróbuj nasz kolejny przepis, który zaskoczy Cię nieszablonym połączeniem składników! Tym razem sięgnij po 350 g śliwek, łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki wody i 30 g cukru kokosowego. Owoce gotuj tak długo, aż staną się miękkie, pod koniec dodając do nich pozostałe składniki. Do przygotowania słodkiego sushi przyda się również 150 g ryżu jaśminowego, ugotowanego z łyżką cukru koksowego, 320 g mleka kokosowego i 80 ml wody. Przyrządzony w ten sposób ryż należy rozsmarować na kawałku folii aluminiowej tak, by jego grubość nie przekraczała 1 cm. Śliwkowa frużelina powinna zostać ułożona wzdłuż dłuższego boku, co ułatwi zwinięcie rolki, którą następnie należy przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Takie sushi z owocami śliwki można podać w kakaowej otoczce, wykonanej z 20 g kakao, rozpuszczonego w 80 ml wody i mleka kokosowego, wymieszanego z 5 g żelatyny.

Czy sushi z owocami jest dobre?

W jaki sposób połączyć rybę z owocami?

Połączenie ryby z owocami nie do końca odpowiada Twoim gustom kulinarnym? Spróbuj więc naszych propozycji, a przekonasz się, że słodkie sushi może smakować naprawdę wybornie. Aby wykonać sushi z owocami, możesz sięgnąć po:

  • grillowanego ananasa, który stworzy idealną kompozycję smakową z tuńczykiem,
  • awokado, sprawdzające się w najprostszym połączeniu: z ryżem, świeżymi ogórkami i dorszem lub też z łososiem, sałatą i kremowym serkiem Philadelphia,
  • mango, tworzące doskonałe połączenie z ogórkiem, sałatą, majonezem i surimi, czyli mielonym, rozdrobnionym mięsem ryby,
  • truskawki, które perfekcyjnie uzupełnią połączenie kremowego serka Philadelphia z łososiem i sosem teriyaki lub marynowanym imbirem.

Aby przygotować takie sushi na słodko, wystarczy rozsmarować ryż na liściu nori i ułożyć na nim składniki, a następnie zwinąć w ciasne rolki przy użyciu maty bambusowej. To doskonała przekąska zarówno na spotkania w gronie przyjaciół, jak i domowe imprezy, w których uczestniczą również najmłodsi członkowie rodziny.

Sushi na deser – jak przygotować słodkie sushi z serkiem Philadelphia?

Jeśli spodobały Cię powyższe eksperymenty kulinarne, koniecznie przygotuj również sushi na słodko z serkiem Philadelphia! Jego wykonanie wymaga już nieco więcej składników, choć smak potrawy z pewnością wynagrodzi zaangażowanie, włożone w jej przygotowanie. Podstawą sukcesu jest tutaj jednak perfekcyjnie przyrządzony ryż, doprawiony dressingiem octowym z 2 łyżek octu ryżowego, 1,5 łyżeczki cukru oraz ½ łyżeczki soli. Taki ryż należy rozłożyć na papierze sojowym, a następnie ułożyć na nim serek Philadelphia, plasterki awokado, jabłko duszone wcześniej w cukrze, wasabi i ok. 250 g paluszków krabowych. Z pomocą maty bambusowej można już zwinąć fantazyjne sushi na słodko, rozkoszując się jego smakiem po pokrojeniu na kawałki przy pomocy ostrego noża.

Słodkie sushi - co warto wiedzieć?

Sushi z owocami i miętą – jak je przygotować?

Ci, którzy zasmakowali już w słodkim sushi, z pewnością sięgną również po naszą ostatnią propozycję. Tym razem będzie to sushi z owocami, doprawione nutką mięty, która nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Kwintesencję słodkiego sushi będą tworzyć owoce – gruszka, jabłko, mango i awokado, połączone z 3 kostkami mlecznej czekolady, startymi na tarce o drobnych oczkach. Na rozłożony na wodorostach nori ryż, należy nałożyć kolejno czekoladę, ¼ mango, 1/3 awokado i po połowie jabłka i gruszki, wieńcząc całość listkiem mięty. Po zwinięciu ciasnej rolki można już pokroić susi na słodko. Taka kompozycja z pewnością zachwyci nie tylko miłośników słodkich przekąsek, ale również zwolenników eksperymentów w kuchni i poszukiwaczy kulinarnych doznań. Warto choć raz przygotować słodkie sushi, by przekonać się, jak wielki potencjał kryje się w harmonijnie dobranych składnikach, tworzących ze sobą wyjątkowe kompozycje smakowe.


Autor wpisu:

Tomek, fan sushi

Tomek to pasjonat kuchni japońskiej, który od lat eksploruje świat sushi. Jego miłość do tej wyjątkowej sztuki kulinarnej przekłada się na każdy wpis na blogu, gdzie dzieli się swoimi doświadczeniami i wiedzą z innymi fanami sushi.