Skip to main content

Artykuły na temat sushi

Sushi na słodko – poznaj azjatycką kuchnię w nowej odsłonie!

Sushi na ogół kojarzy się nam z surową rybą, owocami morza, wodorostami i ryżem. Jak się jednak okazuje, potencjał tego wyjątkowego dania kuchni azjatyckiej jest znacznie większy. Wystarczy bowiem nieco kulinarnej fantazji, by stworzyć zupełnie nową kompozycję smakową. Jeśli chcesz spróbować przysmaku z Dalekiego Wschodu w nieznanej dotąd odsłonie, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów na słodkie sushi!

Przepisy na sushi na słodko

Jak zrobić słodkie sushi z czekoladą?

Kakao w sushi nie wszystkim kojarzy się z prawdziwą ucztą smakową. Pora więc odczarować ten pogląd, przygotowując słodkie sushi z czekoladą. Do jego wykonania, poza tabliczką gorzkiego smakołyku, przydadzą się również jajka, mąka, mleko, masło, kakao i cukier puder. Przygotowywanie sushi na słodko należy rozpocząć od rozpuszczenia czekolady z 30 gramami masła i dodania do niej 300 ml mleka, 2 łyżek kakao, 3 łyżek cukru pudru i szczypty soli oraz 10 łyżek mąki. Z tak przyrządzonego ciasta powinno powstać 8 naleśników. Do przygotowania nadzienia przydadzą się z kolei po 250 g serka Mascarpone i twarogu półtłustego, ok. 5 łyżek cukru pudru oraz 2 banany, które należy układać słupkami na pozostałych składnikach i zawijać podobnie, jak tradycyjne sushi. Całość warto podać z malinowym dresingiem, wykonanym z ok. 30 dag malin i 4 łyżeczek cukru pudru.

Jak smakuje sushi na słodko ze śliwkami?

Jeśli nie potrafisz wyobrazić sobie, jak smakuje sushi na słodko z owocami, koniecznie wypróbuj nasz kolejny przepis, który zaskoczy Cię nieszablonym połączeniem składników! Tym razem sięgnij po 350 g śliwek, łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki wody i 30 g cukru kokosowego. Owoce gotuj tak długo, aż staną się miękkie, pod koniec dodając do nich pozostałe składniki. Do przygotowania słodkiego sushi przyda się również 150 g ryżu jaśminowego, ugotowanego z łyżką cukru koksowego, 320 g mleka kokosowego i 80 ml wody. Przyrządzony w ten sposób ryż należy rozsmarować na kawałku folii aluminiowej tak, by jego grubość nie przekraczała 1 cm. Śliwkowa frużelina powinna zostać ułożona wzdłuż dłuższego boku, co ułatwi zwinięcie rolki, którą następnie należy przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Takie sushi z owocami śliwki można podać w kakaowej otoczce, wykonanej z 20 g kakao, rozpuszczonego w 80 ml wody i mleka kokosowego, wymieszanego z 5 g żelatyny.

Czy sushi z owocami jest dobre?

W jaki sposób połączyć rybę z owocami?

Połączenie ryby z owocami nie do końca odpowiada Twoim gustom kulinarnym? Spróbuj więc naszych propozycji, a przekonasz się, że słodkie sushi może smakować naprawdę wybornie. Aby wykonać sushi z owocami, możesz sięgnąć po:

  • grillowanego ananasa, który stworzy idealną kompozycję smakową z tuńczykiem,
  • awokado, sprawdzające się w najprostszym połączeniu: z ryżem, świeżymi ogórkami i dorszem lub też z łososiem, sałatą i kremowym serkiem Philadelphia,
  • mango, tworzące doskonałe połączenie z ogórkiem, sałatą, majonezem i surimi, czyli mielonym, rozdrobnionym mięsem ryby,
  • truskawki, które perfekcyjnie uzupełnią połączenie kremowego serka Philadelphia z łososiem i sosem teriyaki lub marynowanym imbirem.

Aby przygotować takie sushi na słodko, wystarczy rozsmarować ryż na liściu nori i ułożyć na nim składniki, a następnie zwinąć w ciasne rolki przy użyciu maty bambusowej. To doskonała przekąska zarówno na spotkania w gronie przyjaciół, jak i domowe imprezy, w których uczestniczą również najmłodsi członkowie rodziny.

Sushi na deser – jak przygotować słodkie sushi z serkiem Philadelphia?

Jeśli spodobały Cię powyższe eksperymenty kulinarne, koniecznie przygotuj również sushi na słodko z serkiem Philadelphia! Jego wykonanie wymaga już nieco więcej składników, choć smak potrawy z pewnością wynagrodzi zaangażowanie, włożone w jej przygotowanie. Podstawą sukcesu jest tutaj jednak perfekcyjnie przyrządzony ryż, doprawiony dressingiem octowym z 2 łyżek octu ryżowego, 1,5 łyżeczki cukru oraz ½ łyżeczki soli. Taki ryż należy rozłożyć na papierze sojowym, a następnie ułożyć na nim serek Philadelphia, plasterki awokado, jabłko duszone wcześniej w cukrze, wasabi i ok. 250 g paluszków krabowych. Z pomocą maty bambusowej można już zwinąć fantazyjne sushi na słodko, rozkoszując się jego smakiem po pokrojeniu na kawałki przy pomocy ostrego noża.

Słodkie sushi - co warto wiedzieć?

Sushi z owocami i miętą – jak je przygotować?

Ci, którzy zasmakowali już w słodkim sushi, z pewnością sięgną również po naszą ostatnią propozycję. Tym razem będzie to sushi z owocami, doprawione nutką mięty, która nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Kwintesencję słodkiego sushi będą tworzyć owoce – gruszka, jabłko, mango i awokado, połączone z 3 kostkami mlecznej czekolady, startymi na tarce o drobnych oczkach. Na rozłożony na wodorostach nori ryż, należy nałożyć kolejno czekoladę, ¼ mango, 1/3 awokado i po połowie jabłka i gruszki, wieńcząc całość listkiem mięty. Po zwinięciu ciasnej rolki można już pokroić susi na słodko. Taka kompozycja z pewnością zachwyci nie tylko miłośników słodkich przekąsek, ale również zwolenników eksperymentów w kuchni i poszukiwaczy kulinarnych doznań. Warto choć raz przygotować słodkie sushi, by przekonać się, jak wielki potencjał kryje się w harmonijnie dobranych składnikach, tworzących ze sobą wyjątkowe kompozycje smakowe.