Skip to main content

Artykuły na temat sushi

Susi na słodko – poznaj azjatycką kuchnię w nowej odsłonie!

Sushi na ogół kojarzy się nam z surową rybą, owocami morza, wodorostami i ryżem. Jak się jednak okazuje, potencjał tego wyjątkowego dania kuchni azjatyckiej jest znacznie większy. Wystarczy bowiem nieco kulinarnej fantazji, by stworzyć zupełnie nową kompozycję smakową. Jeśli chcesz spróbować przysmaku z Dalekiego Wschodu w nieznanej dotąd odsłonie, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów na słodkie sushi!

Czytaj więcej

Najdziwniejsze sushi na świecie – poznaj tajemnice azjatyckiej kuchni

Sushi to danie znane niemalże na całym świecie. Kolorowe rolki, kryjące w sobie bogactwo smaków i aromatów, szybko  rozkochały w sobie miłośników dobrej kuchni, stając się tym samym nieodłączną przystawką w trakcie domowych imprez czy biznesowych spotkań. Jednak nawet największych pasjonatów przysmaków z Dalekiego Wschodu mogą zaskoczyć niektóre rodzaje tego flagowego dania. Jeśli chcesz poznać najbardziej nietypowe rodzaje sushi, zapraszamy w kulinarną podróż do Azji!

Czytaj więcej

Czy sushi jest zdrowe? Odkrywamy tajemnice kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka to cały wachlarz różnorodnych kompozycji smakowych i aromatów, składających się na potrawy, przyrządzane z pasją przez najlepszych kucharzy. Jej flagowym daniem jest natomiast sushi, które szturmem zdobyło serca miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Jeśli jednak zastanawiasz się, czy sushi jest zdrowe, koniecznie przeczytaj nasz artykuł, w którym rozwiejemy wszelkie Twoje wątpliwości.

Czytaj więcej

Sushi bez granic - 5 Topowych miejsc na mapie każdego smakosza

Sushi, ta tradycyjna japońska potrawa, która łączy w sobie delikatnie zakwaszony ryż i surową rybę, podbiła serca smakoszy na całym świecie. Wiele miejsc na globie oferuje niezapomniane doznania kulinarne związane z tą wyjątkową potrawą. Oto pięć wybranych destynacji, które każdy miłośnik sushi powinien odwiedzić.

Czytaj więcej

Jak przygotować idealny ryż do sushi?

Sushi to japońska potrawa, która cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Bary i restauracje oferujące ten azjatycki przysmak znajdziemy już praktycznie w każdym, nawet małym mieście, a w dużych supermarketach sprzedawane są nawet gotowe zestawy rolek. Wiele osób podejmuje się również własnoręcznego przygotowania sushi na różnego rodzaju imprezy domowe lub po prostu jako przekąska na wieczór. Podstawą odpowiednio przygotowanych rolek jest ich umiejętne zwiniecie oraz dopasowanie składników najwyżej jakości. Jednym z nich jest ryż, który stanowi podstawę tego dania. Jaki ryż do sushi wybrać? Jak ugotować ryż do sushi, by rolki nie rozpadały się i nie były zbyt twarde? Podpowiadamy.

Czytaj więcej