Najdziwniejsze sushi na świecie – poznaj tajemnice azjatyckiej kuchni
Sushi to danie znane niemalże na całym świecie. Kolorowe rolki, kryjące w sobie bogactwo smaków i aromatów, szybko rozkochały w sobie miłośników dobrej kuchni, stając się tym samym nieodłączną przystawką w trakcie domowych imprez czy biznesowych spotkań. Jednak nawet największych pasjonatów przysmaków z Dalekiego Wschodu mogą zaskoczyć niektóre rodzaje tego flagowego dania. Jeśli chcesz poznać najbardziej nietypowe rodzaje sushi, zapraszamy w kulinarną podróż do Azji!
Czym jest sushi Kani Miso?
Sushi Kani Miso to jedna z potraw, która z pewnością zainteresuje wielbicieli niekonwencjonalnych rozwiązań kulinarnych. Pod tą nazwą kryje się bowiem danie, którego głównym składnikiem są gotowane jelita krabów oraz ich podroby. Takie mielone wnętrzności kraba mieszane są następnie z pastą miso – niezwykle popularną zwłaszcza w Japonii. I to właśnie w tym kraju sushi Kani Miso uznawane jest za wyjątkowy przysmak. Alternatywą dla niego jest z kolei sushi Kani, którego głównym składnikiem jest mięso kraba. Takie mięso wykorzystywane jest często w rolkach California Roll lub też w Kani Nigiri, które na świecie cieszą się znacznie większą popularnością, niż tradycyjne sushi Kani Miso. Nie ma się co dziwić, bowiem zarówno opis, jak i wygląd tego japońskiego przysmaku, raczej nie zachęcają do konsumpcji.
Które sushi pokochali Japończycy?
Japońskie upodobania kulinarne zaskakują również i w kolejnych potrawach. Oprócz sushi Kani Miso warto bowiem wspomnieć również o wodorostach, które często serwowane są do posiłków w tym właśnie kraju. Mowa tutaj o namonori, czyli roślinie wodnej, która z reguły wykorzystywana jest do obwijania tradycyjnego sushi Nigiri. Aby jeszcze bliżej poznać niekonwencjonalne japońskie smaki, warto przenieść się na chwilkę do prefektury Kanagawa. To właśnie tutaj poławiane są nama-shirasu, czyli wyjątkowo małe sardynki, które następnie, wilgotne i zblanszowane, trafiają na talerze Japończyków w sushi o nazwie Kamaage-Shirasu. Co ciekawe, nama-shirasu, pomimo swojej niezbyt imponującej wielkości, zawierają cały wachlarz cennych składników odżywczych oraz kwasów DHA, co jeszcze bardziej podnosi wartość potrawy w oczach Japończyków.
Czym jeszcze zaskakują kulinarne gusta Japończyków?
Z pewnością do tej pory przekonaliśmy już każdego, że gusta kulinarne Japończyków znacznie odbiegają od preferencji smakowych typowego Europejczyka. Jeśli uważasz, że niczym Cię już nie zaskoczymy, jesteś jednak w dużym błędzie. Tym razem bowiem na naszym wirtualnym talerzu pojawi się sushi, którego głównym składnikiem są gruczoły płciowe jeżowców. Takie zwierzęta, wyposażone w bardzo ostre i długie kolce, zamieszkują strefy przybrzeżne mórz i oceanów. Co ciekawe, za kilogram ich mięsa trzeba wydać niemałą fortunę. Nic dziwnego, że sushi z gruczołami płciowymi jeżowców uchodzi w Japonii za prawdziwy przysmak.
Jakie są najdroższe rodzaje sushi?
Aby skosztować sushi z gruczołami płciowymi jeżowców, trzeba przygotować się na spory wydatek. Podobne koszty będziemy musieli ponieść, chcąc spróbować innych azjatyckich specjałów z najwyższej półki. Wśród najdroższych sushi świata wymienia się również:
- sushi High Roller, serwowane przez nowojorską restaurację KOI, przyrządzane z kawioru, homarów i białych trufli,
- sushi Toro – na który składa się najbardziej wartościowe mięso tuńczyka, podawane z marynowanym imbirem, alagami nori i sosem sojowym,
- sushi Uni – składające się z jadalnych fragmentów kryzyska morskiego o kremowej konsystencji i niezwykle intensywnym smaku.
Czy sushi może zabić?
Kuchnia azjatycka uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic dziwnego, bowiem sushi jest pełne ryb, roślin i warzyw, stanowiących cenne źródło substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W tym kontekście mogłoby się wydawać, że wyżej postawione pytanie nie ma racji bytu. A jednak! Jak się bowiem okazuje, sushi może być również zabójczą potrawą. Mowa tutaj przede wszystkim o przystawce, wykonywanej z ryby Fugu. Ryba ta zawiera toksynę, mogącą w kilka minut zabić dorosłego człowieka. Nic dziwnego, że sushi masterzy muszą posiadać odpowiednie kompetencje, by bezpiecznie przyrządzać tego typu potrawę. Jeśli jednak nie chcesz stać się ofiarą tragicznej w skutkach pomyłki, wybierz bezpieczny rodzaj sushi, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i aromatem.