Przejdź do głównej treści

Artykuły na temat sushi

Najdziwniejsze sushi na świecie – poznaj tajemnice azjatyckiej kuchni

Sushi to danie znane niemalże na całym świecie. Kolorowe rolki, kryjące w sobie bogactwo smaków i aromatów, szybko  rozkochały w sobie miłośników dobrej kuchni, stając się tym samym nieodłączną przystawką w trakcie domowych imprez czy biznesowych spotkań. Jednak nawet największych pasjonatów przysmaków z Dalekiego Wschodu mogą zaskoczyć niektóre rodzaje tego flagowego dania. Jeśli chcesz poznać najbardziej nietypowe rodzaje sushi, zapraszamy w kulinarną podróż do Azji!

Jakie ciekawe sushi powinien każdy spróbować?

Czym jest sushi Kani Miso?

Sushi Kani Miso to jedna z potraw, która z pewnością zainteresuje wielbicieli niekonwencjonalnych rozwiązań kulinarnych. Pod tą nazwą kryje się bowiem danie, którego głównym składnikiem są gotowane jelita krabów oraz ich podroby. Takie mielone wnętrzności kraba mieszane są następnie z pastą miso – niezwykle popularną zwłaszcza w Japonii. I to właśnie w tym kraju sushi Kani Miso uznawane jest za wyjątkowy przysmak. Alternatywą dla niego jest z kolei sushi Kani, którego głównym składnikiem jest mięso kraba. Takie mięso wykorzystywane jest często w rolkach California Roll lub też w Kani Nigiri, które na świecie cieszą się znacznie większą popularnością, niż tradycyjne sushi Kani Miso. Nie ma się co dziwić, bowiem zarówno opis, jak i wygląd tego japońskiego przysmaku, raczej nie zachęcają do konsumpcji.

Które sushi pokochali Japończycy?

Japońskie upodobania kulinarne zaskakują również i w kolejnych potrawach. Oprócz sushi Kani Miso warto bowiem wspomnieć również o wodorostach, które często serwowane są do posiłków w tym właśnie kraju. Mowa tutaj o namonori, czyli roślinie wodnej, która z reguły wykorzystywana jest do obwijania tradycyjnego sushi Nigiri. Aby jeszcze bliżej poznać niekonwencjonalne japońskie smaki, warto przenieść się na chwilkę do prefektury Kanagawa. To właśnie tutaj poławiane są nama-shirasu, czyli wyjątkowo małe sardynki, które następnie, wilgotne i zblanszowane, trafiają na talerze Japończyków w sushi o nazwie Kamaage-Shirasu. Co ciekawe, nama-shirasu, pomimo swojej niezbyt imponującej wielkości, zawierają cały wachlarz cennych składników odżywczych oraz kwasów DHA, co jeszcze bardziej podnosi wartość potrawy w oczach Japończyków.

Najdziwniejsze składniki do sushi na świecie

Czym jeszcze zaskakują kulinarne gusta Japończyków?

Z pewnością do tej pory przekonaliśmy już każdego, że gusta kulinarne Japończyków znacznie odbiegają od preferencji smakowych typowego Europejczyka. Jeśli uważasz, że niczym Cię już nie zaskoczymy, jesteś jednak w dużym błędzie. Tym razem bowiem na naszym wirtualnym talerzu pojawi się sushi, którego głównym składnikiem są gruczoły płciowe jeżowców. Takie zwierzęta, wyposażone w bardzo ostre i długie kolce, zamieszkują strefy przybrzeżne mórz i oceanów. Co ciekawe, za kilogram ich mięsa trzeba wydać niemałą fortunę. Nic dziwnego, że sushi z gruczołami płciowymi jeżowców uchodzi w Japonii za prawdziwy przysmak.

Jakie są najdroższe rodzaje sushi?

Aby skosztować sushi z gruczołami płciowymi jeżowców, trzeba przygotować się na spory wydatek. Podobne koszty będziemy musieli ponieść, chcąc spróbować innych azjatyckich specjałów z najwyższej półki. Wśród najdroższych sushi świata wymienia się również:

  • sushi High Roller, serwowane przez nowojorską restaurację KOI, przyrządzane z kawioru, homarów i białych trufli,
  • sushi Toro – na który składa się najbardziej wartościowe mięso tuńczyka, podawane z marynowanym imbirem, alagami nori i sosem sojowym,
  • sushi Uni – składające się z jadalnych fragmentów kryzyska morskiego o kremowej konsystencji i niezwykle intensywnym smaku.

Jakie są nietypowe składniki, które wykorzystuje się w sushi?

Czy sushi może zabić?

Kuchnia azjatycka uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic dziwnego, bowiem sushi jest pełne ryb, roślin i warzyw, stanowiących cenne źródło substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W tym kontekście mogłoby się wydawać, że wyżej postawione pytanie nie ma racji bytu. A jednak! Jak się bowiem okazuje, sushi może być również zabójczą potrawą. Mowa tutaj przede wszystkim o przystawce, wykonywanej z ryby Fugu. Ryba ta zawiera toksynę, mogącą w kilka minut zabić dorosłego człowieka. Nic dziwnego, że sushi masterzy muszą posiadać odpowiednie kompetencje, by bezpiecznie przyrządzać tego typu potrawę. Jeśli jednak nie chcesz stać się ofiarą tragicznej w skutkach pomyłki, wybierz bezpieczny rodzaj sushi, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i aromatem.


Autor wpisu:

Tomek, fan sushi

Tomek to pasjonat kuchni japońskiej, który od lat eksploruje świat sushi. Jego miłość do tej wyjątkowej sztuki kulinarnej przekłada się na każdy wpis na blogu, gdzie dzieli się swoimi doświadczeniami i wiedzą z innymi fanami sushi.