Skip to main content

Artykuły na temat sushi

Poznaj najpopularniejsze rodzaje sushi, które musisz spróbować

Sushi to uwielbiane danie na całym świecie, które wyróżnia się oryginalnością i bogactwem smaków. Często gości na różnorodnych imprezach i umila nam czas spędzany z bliskimi. Faktem jest, że istnieje wiele rodzajów sushi, które warto poznać już teraz. Sprawdźmy zatem, jakie są najpopularniejsze i najsmaczniejsze rodzaje tego dania. Co warto wiedzieć o sushi? Dlaczego to wyjątkowe danie jest tak popularne na świecie?

Na jaki rodzaj sushi się zdecydować? Poznaj wszystkie smaki!

Smaczne i zdrowe sushi

Smaczne i zdrowe sushi to idealny wybór na imprezę, na kolację, czy nawet na obiad. Poszukując restauracji oferującej sushi, warto mieć na uwadze sushifriends.com.pl, czyli restauracje Sushi Friends Kraków znajdującą się na ul. Sebastiana Klonowica 26, 30-654 Kraków (tel. 736 244 188). Nie bez znaczenia jest to, że sushi jest uznawane za zdrowy posiłek. Nie ma tutaj cukrów prostych i dużych ilości tłuszczu. Plusem jest to, że surowce morskiego pochodzenia dostarczają organizmowi białka, witamin i składników mineralnych. Poza tym ryby to doskonałe źródło kwasów omega-3. Niektóre dodatki do sushi wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.

Popularne rodzaj sushi

Jakie rodzaje sushi warto spróbować? Najpopularniejsze z nich to:

  • Sashimi — to sushi bez ryżu.
  • Nigiri — porcje obejmują ryż, kawałki ryb, kalmara, ośmiornicy, czy też japońskiego omletu.
  • Maki — ten rodzaj sushi ma wiele odmian.
  • Hosomaki — jest to jednoskładnikowa odmiana maki i najmniejszy rodzaj sushi.
  • Futomaki — często podawane jest w formie dekoracyjnej.
  • Uramaki — powstaje przez zawinięcie wodorostów z dodatkami w ryż.
  • Guankanmaki — jest to uproszczona wersja klasycznego maki. Sushi jest formowane pojedynczo — kulki ryżu owija się płatem nori.
  • Datemaki — sushi w tym wypadku jest owinięte słodkimi omletami japońskimi.
  • Kaburamaki — tutaj uramaki jest owinięte dodatkową warstwą warzyw lub ryby.
  • Temaki — są to rożki z prasowanych liści nori, wypełnione ryżem i dodatkami.
  • Tempuramaki — pyszne kąski otoczone są tempurą, czyli japońskim ciastem.
  • Oyakomaki — kulki ryżu owijane są surową rybą, a porem wypełniane farszem z przepiórczego jajka lub ikrą.

Jak widzimy, możliwości do wyboru jest bardzo dużo. Wypróbować można każdą z tych propozycji, aby dowiedzieć się, co najbardziej przypadnie nam do gustu.

Czym urozmaicić sobie sushi? Co doda mu smaku?

Jakie dodatki do sushi?

Każda restauracja z sushi oferuje szereg dodatków, wśród których królują: sos sojowy, wasabi i imbir marynowany. W pysznym sosie sojowym możemy maczać sushi, uzyskując doskonały smak. Wasabi z kolei odznacza się ostrym smakiem. Jest to zielona pasta, stworzona z japońskiego chrzanu. Wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe. Niezwykle smaczny jest także imbir marynowany, który ma cechy lecznicze. Wyróżnia się właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i pobudzającymi motorykę przewodu pokarmowego.

Sushi zamówić warto w sprawdzonej restauracji, która oferuje różnorodne rodzaje, atrakcyjne ceny i cudowny smak dania.

 

 

 


Autor wpisu:

Tomek, fan sushi

Tomek to pasjonat kuchni japońskiej, który od lat eksploruje świat sushi. Jego miłość do tej wyjątkowej sztuki kulinarnej przekłada się na każdy wpis na blogu, gdzie dzieli się swoimi doświadczeniami i wiedzą z innymi fanami sushi.