Skip to main content

Artykuły na temat sushi

Najdroższe sushi na świecie - Ile kosztuje jeden kęs?

Sushi to bez wątpienia jedno z najbardziej znanych i rozpoznawalnych potraw na całym świecie. Jego niepowtarzalny smak i forma podania z pewnością wyróżniają go na mapie potraw z całego globu, a kulturowy wpływ nadal pozostaje gigantyczny. Już pierwsze wzmianki o sushi pochodzą z VIII wieku, co również dowodzi niezwykle długiej tradycji tego wyjątkowego dania. Sushi staje się coraz bardziej popularne również poza granicami Japonii, na tyle, że można tu mówić o rosnącej modzie na restauracje zajmujące się przygotowywaniem profesjonalnych rolek.

Ile trzeba zapłacić za sushi w restauracji?

Kawałek historii

Jak już wspomnieliśmy – sushi posiada wielowiekową tradycję.  Pierwsza wzmianka o tym daniu pojawiła się podczas panowania cesarzowej-władczyni Genshō w 718 roku w kodeksie praw zwanym Yōrō-ritsuryō. Następnie sushi zaliczyło swój debiut w japońskiej setsuwie (czyli krótkich opowiadań okraszonych morałem)  Konjaku monogatari  (co można przetłumaczyć na Opowieści z dawnych czasów), stworzonych na początku XII wieku. Samo miejsce powstania sushi pozostaje do dzisiaj niepewne, najczęściej podaje się, że najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong. Za rozprzestrzenienie sushi odpowiadał buddyzm, który zakazywał spożywania mięsa, ale ta zasada nie dotyczyła ryb. Wcześniej opanowane metody konserwacji ryb za pomocą ryżu doprowadziły do stworzenia dania z taką rybą, które okazało się wyjątkowo sycące i zdrowe. Taka kombinacja z częściową sfermentowaną rybą i ryżem nazywana jest nare-zushi. Dzisiejszą formę sushi przyjmowało w XVIII wieku, kiedy to ryż nie był już używany do fermentacji, ale zaczął być marynowany w occie. Z czasem zaczęto dodawać ryb, warzyw i przypraw, które były bardzo podobne do tego, co używamy dzisiaj.

Dzień sushi

Dzisiaj sushi najczęściej kojarzone jest z zaprawionym octem ryżem i różnych, często surowych, dodatków – owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, grzybów, tofu i wielu innych. Długowieczna tradycja doprowadziła do powstania dnia sushi, które jest obchodzone 18 czerwca. Tak kultowa potrwa doczekała się wielu odmian i wariacji, dlatego być może ciekawi was – ile kosztowało najdroższe sushi na świecie?

Jakie jest najdroższe sushi na świecie?

Cena sushi

Tutaj sprawa jest dość płynna. Udając się do jednego z popularnych dyskontów, jedna porcja sushi może kosztować około 20 złotych, natomiast udając się do restauracji wyspecjalizowanej w robieniu sushi – cena analogicznie się zwiększa. Wtedy jedna rolka sushi może kosztować nawet 40 złotych. Kwestię tego, czy jest to drogo, czy tanio, zostawiamy wam, ale na pewno możemy wspólnie stwierdzić jedno – są to grosze w porównaniu do najdroższego sushi świata.

Najdroższe sushi świata

Lwią cenę rolki, która może osiągnąć astronomiczne kwoty. Przykładem tutaj jest znana sieć restauracji, która za tuńczyka błękitnopłetwego, który to w Japonii znany jest jako „król sushi” przez jego kolor i układ włókien, ważącego 278 kilogramów zapłaciła 333,6 jenów, co przekłada się na 3,1 miliona dolarów. Dużo? W przeliczeniu na złotówki cena ta wynosi 11 milionów złotych. Rolka złożona z tego tuńczyka może osiągnąć bardzo wysoką cenę, ale gdzie można zjeść najdroższą rolkę sushi świata?

Rekordzistę w tym temacie można znaleźć w nowojorskiej restauracji KOI, gdzie stołują się najbogatsi mieszkańcy Manhattanu. To właśnie tam możemy znaleźć najdroższe sushi świata. Z czego się składa?

Rolka zwana „high roller” składa się z kawioru i homarów z dodatkiem białych trufli, a cena, jaką przyjdzie nam zapłacić za taką przyjemność, to około 1000 dolarów, co w przybliżeniu przekłada się na 4000 złotych.


Autor wpisu:

Tomek, fan sushi

Tomek to pasjonat kuchni japońskiej, który od lat eksploruje świat sushi. Jego miłość do tej wyjątkowej sztuki kulinarnej przekłada się na każdy wpis na blogu, gdzie dzieli się swoimi doświadczeniami i wiedzą z innymi fanami sushi.