Jak nie sushi, to co? Jakich pysznych potraw kuchni japońskiej warto jeszcze spróbować?
Japonia to niezwykły kraj, który urzeka swoim pięknem oraz wyjątkową kulturą i sposobem życia tutejszych mieszkańców. Wycieczka do tego fantastycznego miejsca potrafi zachwycić nawet najbardziej opornych turystów i sprawia, że większość osób, które chociaż raz odwiedzą Japonię wraca tu ponownie. Warto również wspomnieć o kuchni japońskiej, która zachwyca bogactwem smaków, kolorów i doznań zmysłowych. Najpopularniejszym daniem tego kraju, jest bez wątpienia sushi, jednak czy to jedyna potrawa warta spróbowania? Oto kilka najciekawszych propozycji kulinarnych z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Ramen
Ramen to jedna z najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw. Jest to nic innego jak delikatny, słodko-słony rosół podawany z makaronem oraz dodatkami, które różnią się w zależności od przepisu. Może to być kurczak, wieprzowina, jajko, pasta miso, cebula, sos sojowy, bulion dashi i wiele innych.
Gyoza
Pierożki gyoza mogą mieć nadzienie mięsne lub warzywne, a ich nieodłącznym dodatkiem jest sos sojowy. Ciasto, z którego przygotowywane są pierożki charakteryzuje się wyjątkową, cienką strukturą, a samo danie gotowane jest w bardzo małej ilości wody. Istnieje również podsmażana wersja pierożków, czyli yaki gyoza.
Takoyaki
Takoyaki to wyjątkowo popularne danie streetfoodu w formie kulki. Jest to ciasto pszenne, które skrywa w swoim wnętrzu kawałki ośmiornicy. Podawane jest najczęściej na gorąco z japońskim majonezem oraz sporą ilością wiórków z suszonego tuńczyka ( bonito). Do przygotowania tej potrawy wykorzystuje się specjalną, małą patelnię z wgłębieniem.
Tempura
Tempura to popularny dodatek do zup w formie smażonych w głębokim oleju pokrojonych warzyw oraz owoców morza zanurzonych w specjalnym cieście.
Shabu-shabu
Nazwa shabu-shabu odnosi się do onomatopeicznego terminu określającego odgłos mieszania w gotującym garnku, a samo przygotowanie tego dania polega na mieszaniu, a zarazem sparzaniu mięsa oraz warzyw w gorącym kociołku.
Taiyaki
Taiyaki to rodzaj ciastek/gofrów wypiekanych w specjalnych rybnych foremkach. Każdy egzemplarz jest dodatkowo nadziewany słodką fasolką azuki lub kremem budyniowym.
Udon
Udon to jeden z rodzajów grubego japońskiego makaronu z mąki pszennej. Podaje się go głównie z bulionem dashi oraz szalotką.
Okonomiyaki
Jest to rodzaj placka, czy też naleśnika smażonego na specjalnej płycie, przez co często danie to nazywane jest „japońską pizzą”. Może być przygotowane z ciasta lub kapusty, do których dodaje się ulubione dodatki.
Matcha
Matcha to japońska, sproszkowana zielona herbata, którą dodaje się do wielu japońskich napojów oraz deserów. Jednym z najpopularniejszych sposobów na spożywanie matchy są zielone lody.