Skip to main content

Artykuły na temat sushi

Jak nie sushi, to co? Jakich pysznych potraw kuchni japońskiej warto jeszcze spróbować?

Japonia to niezwykły kraj, który urzeka swoim pięknem oraz wyjątkową kulturą i sposobem życia tutejszych mieszkańców. Wycieczka do tego fantastycznego miejsca potrafi zachwycić nawet najbardziej opornych turystów i sprawia, że większość osób, które chociaż raz odwiedzą Japonię wraca tu ponownie. Warto również wspomnieć o kuchni japońskiej, która zachwyca bogactwem smaków, kolorów i doznań zmysłowych. Najpopularniejszym daniem tego kraju, jest bez wątpienia sushi, jednak czy to jedyna potrawa warta spróbowania? Oto kilka najciekawszych propozycji kulinarnych z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Ramen

Ramen to jedna z najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw. Jest to nic innego jak delikatny, słodko-słony rosół podawany z makaronem oraz dodatkami, które różnią się w zależności od przepisu. Może to być kurczak, wieprzowina, jajko, pasta miso, cebula, sos sojowy, bulion dashi i wiele innych.

Kuchnia japońska

Gyoza

Pierożki gyoza mogą mieć nadzienie mięsne lub warzywne, a ich nieodłącznym dodatkiem jest sos sojowy. Ciasto, z którego przygotowywane są pierożki charakteryzuje się wyjątkową, cienką strukturą, a samo danie gotowane jest w bardzo małej ilości wody. Istnieje również podsmażana wersja pierożków, czyli yaki gyoza.

Dania kuchni japońskiej

Takoyaki

Takoyaki to wyjątkowo popularne danie streetfoodu w formie kulki. Jest to ciasto pszenne, które skrywa w swoim wnętrzu kawałki ośmiornicy. Podawane jest najczęściej na gorąco z japońskim majonezem oraz sporą ilością wiórków z suszonego tuńczyka ( bonito). Do przygotowania tej potrawy wykorzystuje się specjalną, małą patelnię z wgłębieniem.

Najsmaczniejsze japońskie potrawy

Tempura

Tempura to popularny dodatek do zup w formie smażonych w głębokim oleju pokrojonych warzyw oraz owoców morza zanurzonych w specjalnym cieście.

Jakiego dania japońskiego spróbować?

Shabu-shabu

Nazwa shabu-shabu odnosi się do onomatopeicznego terminu określającego odgłos mieszania w gotującym garnku, a samo przygotowanie tego dania polega na mieszaniu, a zarazem sparzaniu mięsa oraz warzyw w gorącym kociołku.

Smaki kuchni japońskiej

Taiyaki

Taiyaki to rodzaj ciastek/gofrów wypiekanych w specjalnych rybnych foremkach. Każdy egzemplarz jest dodatkowo nadziewany słodką fasolką azuki lub kremem budyniowym.

Jakich dań japońskich spróbować oprócz sushi?

Udon

Udon to jeden z rodzajów grubego japońskiego makaronu z mąki pszennej. Podaje się go głównie z bulionem dashi oraz szalotką.

Kuchnia azjatycka to nie tylko sushi

Okonomiyaki

Jest to rodzaj placka, czy też naleśnika smażonego na specjalnej płycie, przez co często danie to nazywane jest „japońską pizzą”. Może być przygotowane z ciasta lub kapusty, do których dodaje się ulubione dodatki.

Nieznane dania japońskie

Matcha

Matcha to japońska, sproszkowana zielona herbata, którą dodaje się do wielu japońskich napojów oraz deserów. Jednym z najpopularniejszych sposobów na spożywanie matchy są zielone lody.

Co poza sushi spróbować?