Przejdź do głównej treści

Artykuły na temat sushi

Sushi dla dzieci - czy to dobry pomysł?

Sushi jest bardzo popularnym jedzeniem w Polsce, a ze względu na jego dużą popularyzację oraz dużą ilość punktów, gdzie można je kupić, stało się również przystępne cenowo. Ze względu na swój skład można śmiało uznać, że jest to zdrowa forma jedzenia, ponieważ opiera się na bogatych w witaminy i minerały glonach, ryżu oraz również zdrowych rybach i warzywach. Czy jednak każdy może jeść sushi bez obawy o zdrowie i czerpać z niego pełne korzyści?

Jakie rodzaje sushi dla dzieci są dobre?

Z czego może się składać sushi?

Dla zdecydowanej większości ludzi samo słowo sushi kojarzy się z surową rybą. Jest to złe podejście, ponieważ sushi odnosi się jedynie do formy, w jakiej podawane jest jedzenie, a jego skład zależy najczęściej od indywidualnych preferencji jedzącego. Bez problemu zrobić można rolki składającej się z glonów, ryżu oraz warzyw. Osoby, które nie lubią ryby w formie surowej bez problemu zamówią sushi oparte na rybie wędzonej, smażonej lub pieczonej. Wbrew pozorom rolki zawierające w składzie rybę surową są najmniej popularne, dlatego też zdecydowana większość ofert obfituje w rozwiązania z rybą i innymi owocami morza poddanymi obróbce termicznej.

Czy sushi jest zdrowe?

Wiele osób zalicza sushi do kuchni typu fast-food, jednak jest to mylące podejście. W skład rolek sushi wchodzą produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Niemal każda jego forma zawiera algi morskie (nori), które są doskonałym źródłem składników mineralnych, witamin oraz kwasów tłuszczowych DHA. Biały ryż dostarcza energii jako wartościowe węglowodany. Ryby są bez wątpienia świetnym produktem spożywczym, dostarczającym organizmowi pełnowartościowego białka, jodu, wapnia, selenu, żelaza, cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i B12. Co do właściwości warzyw nikt nie ma najmniejszych wątpliwości, że powinno być w ich w każdej diecie jak najwięcej. Biorąc pod uwagę wszystkie te właściwości prozdrowotne, można śmiało powiedzieć, że sushi zalicza się w pełni do kategorii zdrowego jedzenia. Czy każdy może jeść sushi bez obaw o swoje zdrowie?

Czy sushi jest odpowiednie dla dzieci?

Kto nie powinien jeść sushi?

Ograniczenia pod kątem możliwości jedzenia sushi dotyczą tak naprawdę jedynie tych wariantów, które zawierają surową rybę. Nie powinny jej jeść zarówno kobiety w ciąży, jak i dzieci do piątego roku życia. Wynika to z ryzyka zatruć mikrobiologicznych, które u najmłodszych mogą prowadzić do hospitalizacji. Lepiej sytuacja wygląda u dzieci starszych, jednak i tu należy zachować pewną dozę ostrożności i postawić lepiej na ryby poddane obróbce termicznej.

Przed podaniem surowej ryby dziecku powyżej piątego roku życia warto zapoznać się z aktualnymi wytycznymi oraz sprawdzić, jaki gatunek ryby w sushi się znajduje. Pozwoli to uniknąć niechcianych i potencjalnie groźnych dolegliwości. Sushi zawierające ryby po obróbce termicznej są świetnym sposobem, by w ciekawy i bezpieczny sposób dostarczyć dziecku dużej ilości witamin i minerałów. Może być też dobrym sposobem na przemycenie do diety większej ilości warzyw.


Autor wpisu:

Tomek, fan sushi

Tomek to pasjonat kuchni japońskiej, który od lat eksploruje świat sushi. Jego miłość do tej wyjątkowej sztuki kulinarnej przekłada się na każdy wpis na blogu, gdzie dzieli się swoimi doświadczeniami i wiedzą z innymi fanami sushi.