5 najczęstszych błędów podczas robienia sushi!
Kuchnia azjatycka cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Co więcej, Polacy nie tylko kupują sushi, ale również podejmują wyzwanie jego samodzielnego przygotowania. Jeśli znajdujesz się w grupie osób, którym niestraszne jest zwijanie fantazyjnych rolek, koniecznie poznaj 5 najczęstszych błędów, popełnianych w trakcie przygotowywania flagowego dania z Dalekiego Wschodu, by móc uniknąć ich w swojej kuchni!
Jak źle ugotowany ryż wpływa na smak potrawy?
Jeden z najczęstszych błędów, popełnianych przez amatorów kuchni azjatyckiej, związany jest z błędną techniką gotowania ryżu. Taki produkt powinien przechodzić przez kolejne etapy, takie jak dokładne wypłukanie i namoczenie, gotowanie w dobrej jakości wodzie i odstawienie pod przykryciem do czasu zalania przygotowaną wcześniej zaprawą. Wśród najczęstszych błędów w tym kontekście wymienia się natomiast:
- mieszanie ryżu w trakcie gotowania, co powoduje nadmierną miękkość i rozpadanie się jego ziarenek,
- przegotowanie ryżu, utrudniające zwijanie rolek i utrzymanie ich kształtu,
- zaniechanie odstawienia ryżu do „odpoczynku” po zakończeniu gotowania, przez co staje się on nierównomiernie ciepły i trudny w zwijaniu.
Uniknięcie tych błędów pozwala z kolei przygotować perfekcyjny ryż do sushi o idealnej konsystencji i charakterystycznym smaku.
Dlaczego należy sięgać wyłącznie po dobrej jakości składniki?
Kuchnia japońska uchodzi za wyjątkowo zdrową. Wpływa na to wiele czynników, wśród których istotną rolę odgrywają świeże składniki najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Dotyczy to również sushi, w przypadku którego nie może być mowy o żadnym kompromisie. Aromatyczne, niezwykle smakowite, ale również i bezpieczne dla naszego zdrowia rolki będą przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów o pewnym pochodzeniu. Dotyczy to zwłaszcza ryby, która spożywana jest na ogół bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Nie oznacza to jednak, że sushi można uzupełnić kiepskiej jakości warzywami, kupionymi na wyprzedaży w supermarkecie. Wprost przeciwnie! Zarówno warzywa, jak i owoce, muszą cechować się idealną świeżością, która będzie determinować ostateczny smak potrawy.
Czy można zwijać rolki bez maty bambusowej?
Można, choć jest to zadanie niezwykle trudne i na ogół skazane na porażkę. To właśnie dlatego, chcąc przygotować sushi w warunkach domowych, na zakupowej liście nie może zabraknąć bambusowej maty, dzięki której kolejne rolki uzyskają odpowiedni kształt, a wszystkie składniki perfekcyjnie połączą się w ich wnętrzu. Możesz mieć jednocześnie pewność, że takie akcesoria nie są przeznaczone wyłącznie dla amatorów kuchni azjatyckiej! Stanowią one bowiem również nieodłączny element wyposażenia dobrych restauracji, w których pracują prawdziwi sushi masterzy. To właśnie dzięki macie bambusowej będziesz mógł rozsmakować się w kawałkach rolek, bez obawy o ich rozpadanie się w trakcie konsumpcji. Z kolei brak maty to jeden z błędów, który prowadzi do natychmiastowego spadku motywacji i chęci do samodzielnego przyrządzenia tego charakterystycznego posiłku.
Co musisz wiedzieć o krojeniu sushi?
Krojenie sushi to kolejny etap przygotowania potrawy, obarczony ryzykiem popełnienia istotnych błędów. Wśród nich najczęściej wymienia się:
- brak ostrego noża, który pozwoli na przecinanie kolejnych rolek jednym, zdecydowanym ruchem. Stępiony nóż bardzo szybko zrujnuje pracę, włożoną w przygotowanie domowego sushi,
- zbyt powolne pociągnięcia nożem, prowadzące do rozpadania się rolki, podobnie jak zbyt mocne jej przyciskanie w trakcie krojenia.
Niezwykle istotne w tym kontekście będzie również zwilżenie noża przed użyciem oraz regularne usuwanie z jego powierzchni przyklejonego ryżu, wpływającego negatywnie na ostrość narzędzia.
Jak przygotować dodatki do sushi?
Sushi nie może obejść się bez dodatków, o które należy zadbać z należytą starannością. Wśród tych najczęstszych wymienia się przede wszystkim sos sojowy, wydobywający z rolki kwintesencję smaku oraz ostry chrzan wasabi, nadający jej nieco charakteru. Sporym błędem będzie jednak łączenie w jedną całość tych dwóch dodatków. Taka kompozycja smakowa z pewnością nie zachęci do spożycia, a wręcz będzie wprost niejadalna. To z kolei zepsuje smak nawet najlepszych rolek, przyrządzonych ze świeżych składników i skręconych zgodnie z japońską tradycją kulinarną.
Jakie błędy popełniamy w trakcie jedzenia sushi?
Błędy można popełniać nie tylko w trakcie przygotowywania, ale również i w czasie jedzenia sushi. Jednym z najczęstszych jest z pewnością nabijanie kolejnych kawałków na pałeczkę czy też ich nadgryzanie. Zgodnie z tradycją, sushi należy bowiem zjadać w całości, chwytając je przy pomocy dwóch pałeczek. Ci, którzy nie potrafią sprawnie się nimi posługiwać, mogą również spożywać sushi rękami, co nie przeczy zasadom savoir-vivre’u przy japońskim stole. Należy pamiętać jednak, aby sushi nie umieszczać w całości w sosie sojowym, a jedynie delikatnie je zamaczać, a wasabi nakładać na wybrany kawałek tuż przed jego konsumpcją. Marynowanego imbiru nie spożywa się natomiast jednocześnie z rolkami, a pomiędzy nimi, by oczyścić kubki smakowe i przygotować je na nowe doznania.
Autor wpisu:
Tomek, fan sushi
Tomek to pasjonat kuchni japońskiej, który od lat eksploruje świat sushi. Jego miłość do tej wyjątkowej sztuki kulinarnej przekłada się na każdy wpis na blogu, gdzie dzieli się swoimi doświadczeniami i wiedzą z innymi fanami sushi.
Najpopularniejsze wpisy:
-
Sushi na słodko – poznaj azjatycką kuchnię w nowej odsłonie!
-
Jakie są rekordy Guinnessa związane z sushi?
-
Sushi bez granic - 5 Topowych miejsc na mapie każdego smakosza
-
Sushi dla dzieci - czy to dobry pomysł?
-
Czy sushi jest zdrowe? Odkrywamy tajemnice kuchni azjatyckiej